EN
Akadálymentes EN

webkamera

-4,8°C

térkép

közlekedés

keresés
Találkozzunk újra a Normafán!
Találkozzunk újra a Normafán!
2022. március 21.


 

A Normafa Park Látogatóközpontban megtartott hivatalos megnyitón Mikó Gergely beszélt a Park által nyújtott ingyenes egészségnevelő, kulturális és természeti, valamint sporttevékenységekről.
Az igazgatója elmondta, hogy nyolc évvel ezelőtt indult el a Normafa rehabilitációja, ennek egyik fontos állomása volt a látogatóközpont kialakítása. Egymillióan jönnek el évente a város tetejére, nekik készült el az épületkomplexum, amelyhez felhasználták az itt álló régi villát és környezetét. Sportszerkölcsönző, információs pont, étterem, öltözők állnak a látogatók rendelkezésére, míg az üzemi udvaron a több mint 40 hektáros terület rendben tartását szolgáló gépeket helyezik el. Létesült egy rendőrségi és egy rendészeti szoba, valamint külön helyiséget kaptak a Normafa rendjének fenntartásában rendkívül sokat segítő polgárőrök. Utóbbiak kulcsát a rendezvény keretében vehették át a szervezetek képviselői.
Mikó Gergely kifejtette, hogy szeretnék a Normafát aktív- és ökoturisztikai központtá tenni ennek szerves része a mostani rendezvénysorozat. Egy valóban komplex, valamennyi korosztályt megszólító programkavalkádot állítottak össze, melyben természetismereti- és helytörténeti séták, a kardió ösvény értő használata, aktív sportolási lehetőségek egyaránt helyet kapnak. Utóbbi fontos eleme a négy évszakos sípálya, ezen nemcsak síelni, hanem snowboardozni is lehet. Ráadásul – ahogyan valamennyi programhoz – a szükséges felszerelést ingyenesen biztosítják. „Csak el kell jönni és tenni egy vagy akár több próbát” – buzdított mindenkit a Normafa Park vezetője hozzátéve, hogy minden résztvevő vendégük egy rétesre.
 


„A Normafa egy olyan ügy, amiben sok volt ugyan a vita, de nem pártpolitikai alapon. Abban ugyanis a kormányoldal és az ellenzékiek is egyetértettek, hogy a cél jó és meg kell valósítani. Apró lépésekkel haladunk, ez így helyes, mert Normafa csak egy van, nem szabad hibázni” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán. A polgármester arról is beszélt, hogy megpróbálják széthúzni a hasznosított területet, hiszen a Normafa nemcsak a kétségkívül pazar panorámát nyújtó gerincen húzódó sétány. Zugligettől Budakesziig húzódik, ráadásul nincs ok arra sem, hogy mindenki autóval érkezzen ide. Lehet gyalogosan megközelíteni akár a Harangvölgyön át vagy tömegközlekedéssel, ami egy lényeges eleme a fejlesztéseknek. Sikerült a kormánynak visszavásárolni az egykori Hotel Olimpiát és az erdőben álló Sport Hotelt, előbbi helyét parkosították a másikat pedig eltüntették az erőből két nagyméretű adótoronnyal együtt. Mindez azt jelenti, hogy nemhogy nőtt, hanem éppen ellenkezőleg, csökkent a beépítettség a Normafán.
A Hotel Olimpia elbontása is kellett ahhoz, hogy el lehessen terelni a forgalmat az új Eötvös útra és elkészülhessen egy nagyméretű parkoló, míg a régi helyén többek között az ikonikus réteses kap elhelyezést. Remélhetően mielőbb felépül az Anna-réten a kápolna, erről a két világháború között Mária Natália nővér azt mondta, hogy ha meglesz, elkerüljük az újabb háborút.
A Normafa lejtőjén, Zugligetben is számos fejlesztés valósult meg, elkészült a Zugligeti Általános Iskola új szárnya és tornacsarnoka, a Hild Villa sem maradt az enyészeté. Megmenekül az Isten szeme fogadó, ezt a kormány megvásárolta a fővárostól, a Disznófő-forrásnál lévő vendégfogadót pedig a magántulajdonos rakja majd rendbe.
 


Révész Máriusz arra hívta fel a figyelmet, hogy sok honfitársunk küzd plusz kilókkal, ezt a felesleges terhet venné le a kormány minél többekről azzal, hogy megteremti az aktív, sportos életmód feltételeit. Csak tavaly 1850 km kerékpárút épült, felújítottak száz turistaházat és 150 vízitúra megállóhelyet. Hosszú évekig romlott a Normafa állapota, aztán találkozott a kormányzati szándék és az önkormányzat elképzelése, lett pénzügyi forrás és elindulhatott a fejlődés – hívta fel a figyelmet a kormánybiztos hozzátéve, hogy a térség egész Budapest kikapcsolódásának egyik fontos helyszíne. Alkalmas arra, hogy rávegye az embereket a rendszeres testedzésre. És ez mindennél fontosabb, hiszen – ahogyan Révész Máriusz rámutatott – heti 2,5 óra aktív mozgás 4,5 évvel hosszabbítja meg az életünket.
 

Link küldés
.
Cikk nyomtatás
© 2017 Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat