×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Síelés

Síelés

A Normafán több mint egy évszázados hagyománya van a síelésnek, a XX. század elején 7 sípályát alakítottak ki. A Kis és Nagy-Norma sípályáit kiszolgáló „korongos” felvonót és a pálya kivilágítását az 1980-as évek közepén szerelték le.

Jelenleg sízésre leginkább a Kis-Norma sípályát ajánljuk, de gyakorlottak számára alkalmas még a Nagy-Norma és az előbbi pályák folytatásaként esetleg a Harangvölgy is. Ez utóbbi és az Egyetemi sípályák kiváló terep a sítúrázók számára.

A Kis-Norma pályája könnyen megközelíthető a 21-es busz Normafa nevű végállomásától, a hegy északi oldalán vezet lefelé. A pálya felső része enyhe meredekségű, kiválóan alkalmas kezdők számára is, az alsóbb részek viszont egyre meredekebbek, így csak gyakorlottabb sízők számára ajánlott. A pálya hossza kb. 300 m, szélessége a 130 m és 30 méter között változik lefelé keskenyedve. A pályán több síiskola rendszeresen tart edzéseket és tanfolyamokat. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésredszerben a felső részen „kék”, alsó részen „piros”.

 

A Nagy-Norma pályája a Kis-Normával párhuzamos, attól a gerinc felől nézve balra található. Pálya végig kifejezetten meredek, az alsó részén jelentősen leszűkül, ezért használata csak a minden pályán biztonságosan síelők számára javasolt. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésredszerben „fekete”.

 

A Harang-völgyi sípálya alulról a 155-ös busz végállomásától, vagy fentről a Kis és Nagy Norma illetve Kis és Nagy-Egyetemi sípályák felől a Mátyáskirály út alatt közelíthető meg. Lejtése változatos, ezért biztos tudást igényel. A területén lévő értékes növényzet miatt használata inkább nagyobb hó esetén javasolt. Kiváló sítúrázó terep. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésredszerben „piros”.

 

Kis és Nagy-Egyetemi sípályák az Anna rét alatt találhatók, változó szélességűek és a pályákon belül egy-egy különálló fa található. A területén lévő értékes növényzet miatt használata inkább nagyobb természetes hó esetén javasolt. Kiváló sítúrázó terep. Nehézségi foka az elfogadott nemzetközi jelzésredszerben „piros”.

 

A sípályák jelenleg felvonóval, hó pótlással, sem világítással nem rendelkeznek, de ezek kialakítása a Kis és Nagy-Norma sípályán tervbe van véve.

 

Fontos, hogy a sípályákat a balesetek elkerülése érdekében szánkózásra ne használják! A sípályák a lejtésük miatt nem alkalmasak szánkózásra, mert fentről indulva egyre meredekebbé válnak, valamint nincs a biztonságos szánkózáshoz szükséges vízszintes kifutó részük. A síelők és a szánkózók keresztezhetik egymás útját, ami sajnos gyakran súlyos balesetekhez vezetett!

 

Baleset esetén a havas hétvégi napokon elsősegélynyújtók állnak rendelkezésre a területen, akiktől a mentők (104 vagy 112) értesítése mellett a +36 20 499 1111-es ügyeleti számon lehet segítséget kérni.

 
 A Kis-Norma sípálya (Fotó: Nagy Ákos)


A Kis-Norma sípálya (Fotó: Nagy Ákos)


Az Egyetemi-lejtők a Mátyás-király útról fotózva (Fotó: Nagy Ákos)


A Nagy-Egyetemi sípálya jobb oldala


A Nagy-Egyetemi sípálya bal oldala


A Kis-Egyetemi sípályaA Harang-völgy a Mátyás király útról fotózva (Fotó: Nagy Ákos)


 

Kapcsolódó hírek és események