EN
Akadálymentes EN

webkamera

11,2°C

térkép

közlekedés

keresés
A Normafa „kapuja”: hamarosan épül a látogatóközpont
A Normafa „kapuja”: hamarosan épül a látogatóközpont
2018. május 24.

A Hegyvidék Újság cikke.

A népszerű kirándulóhely környékének rendbetételéhez kapcsolódóan az egykori Hotel Olimpia lepusztult épületét már elbonttatta az önkormányzat, a helyén park létesül, valamint a hegygerinc forgalommentesítése érdekében kiépítik az Eötvös út új szakaszát.

A Normafa hosszú egyeztetéssorozat után kidolgozott, helyi népszavazással is megerősített rehabilitációs programja keretében a sétaút-rekonstrukciótól a játszótér-felújításon át a futópálya-építésig sok minden megvalósult az elmúlt három évben. Ezeknek köszönhetően kulturáltabbá, rendezettebbé vált a város legnépszerűbb kirándulóhelye. A rehabilitáció azonban még nem ért véget, sőt, számos egyéb munka mellett az építészeti értéket képviselő régi épületek helyreállítása és új funkcióval való megtöltése csak most kezdődik meg, a kormány támogatásával.

„A környéket régóta csúfító egykori Hotel Olimpia elhanyagolt épületét – amit egy elhúzódó kisajátítási eljárás után az év elején vehetett birtokba az önkormányzat – már elbonttattuk, a következő hetekben a bontási törmelék aprítását végzi el a megbízott kivitelező. A felaprított törmeléket környezetkímélő módon helyben, az Eötvös út 48. szám alatti villa felújításához kapcsolódóan, valamint az Eötvös út új szakaszának építése során használjuk fel” – szólt a most zajló munkálatokról Váczi János alpolgármester.

A Hotel Olimpia bontására azért volt szükség, hogy megújulhasson a Normafa páratlan panorámájú központi területe, és a jelenleg az autóforgalom által használt részeket visszaadhassák a kirándulóknak. A Konkoly-Thege Miklós út felső, zsákutcává váló részénél a jövőben rendezett parkoló várja az oda érkezőket, kiváltva ezzel a Normafa Síház melletti, felszámolandó parkolót. A hajdani Hotel Olimpia telkén új közpark is létrejön. A leendő park kialakításával kapcsolatban három tervváltozat készült: arról, hogy ezek közül melyik valósuljon meg, a környéken élők szavazhatnak majd.

Váczi János azt is elmondta, hogy május végén egy új, tájba illő, faburkolatú épület alapozási munkáival elkezdődik a Normafa Park, valamint a jövőben oda érkező fogaskerekű vasút fogadóközpontjának kialakítása az Eötvös út 48–50. szám alatt. A területen található régi, több mint százéves, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát, amely szintén látogatóközponti funkciókat tölt be majd, a tervek szerint szeptemberben kezdik felújítani, úgy, hogy megőrizze korhű arculatát.

Az új látogató- és információs központ, a Normafa „kapujának” leendő funkcióit illetően az önkormányzat kikérte a XII. kerületi polgárok véleményét, a szórólapokon és a hegyvidek.hu honlapon közzétett kérdőívet több százan töltötték ki tavaly nyáron. A kérdőívekből kiderült, hogy kávézó, büfé, egy kisebb melegkonyhás étterem, információs és tájékoztatópont, továbbá csomagmegőrző, öltöző, zuhanyzó és pelenkázóval kiegészített illemhely szerepel a leginkább óhajtott szolgáltatások között.

Sokan örülnének, ha szervezett programok – például természetvédelmi kiállítás, vagy túratervezés – lennének itt, és többen igényt tartanak kölcsönzőre is. A sportszerek közül leginkább kerékpárt, míg télen szánkót, síléceket bérelnének a látogatók, és jó néhányan vannak olyanok is, akik piknikezéshez kölcsönöznének különféle hasznos kellékeket.

Az önkormányzat a beérkezett javaslatok figyelembevételével dolgozta ki a végső terveket. A nyertes koncepció alapján a megújítandó régi villa az információs központnak, a környék múltját és természeti értékeit bemutató interaktív kiállítótérnek, továbbá kávézónak és az üzemeltetéshez kapcsolódó irodáknak biztosít majd helyet, míg a látogatók által igényelt különféle szolgáltatóegységek és az egyéb üzemi funkciók az új, terepbe simuló épületben jelennek meg. Az új épület tetején egész évben használható, műanyag borítású tanulósípályát alakítanak ki.

sz.

Link küldés
.
Cikk nyomtatás
© 2017 Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat