EN
Akadálymentes EN

webkamera

0,0°C

térkép

közlekedés

keresés
Közösen kell kialakítani az erdőhasználat szabályait
Közösen kell kialakítani az erdőhasználat szabályait
2017. július 17.

„Szeretnénk egy új fénykort teremteni” – emelte ki a Normafa megújítását célzó tervek kapcsán Pokorni Zoltán polgármester az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Sportok Szakosztályának legutóbbi ülésén, arra utalva, hogy a környék az 1970-es években élte utolsó virágkorát, azóta minden csak „rozsdásodott, pusztult”. A Normafa-program kidolgozásához nagyon sok szempontot kellett összeegyeztetni az elmúlt években, hiszen az erdő nem lehet kizárólag a kutyasétáltatóké, a kerékpárosoké, a síelőké vagy az erdészeké – tette hozzá.
 

A tervek kialakítása során ezért a Hegyvidéki Önkormányzat arra törekedett, hogy az emberek ne csak a hegygerincet látogassák, hanem a völgyekben található távolabbi helyszíneket is. „Békét kell teremteni, és szabályokat hozni arra, ki milyen területet használhat” – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a szabályokat csak akkor lehet betartatni, ha azokat az érintettekkel közösen alakítják ki.
 


 

„A feljegyzések szerint a Normafa már a tizenhetedik század óta szolgálja a városlakók kikapcsolódását, de tömegesen a tizenkilencedik század végétől látogatják, ezért is épült meg 1890-re a fogaskerekű vasút vonala a Városmajortól egészen a Széchenyi-hegyig” – beszélt a történelmi előzményekről Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője. Szólt arról is, hogy a sísport az ismert dokumentumok alapján 1895 óta van jelen a hegyen szervezett formában.
 

Mikó Gergely elmondta, hogy természetvédelmi szempontokat figyelembe véve a régi sípályák közül egyedül a Kis-Normát szeretnék rendbe tenni, ahol a korábbiakhoz hasonlóan ismét lenne egy csákányos felvonó és esti világítás, korszerű berendezésekkel pedig a hópótlás is biztosítható. A szánkózáshoz az Anna-réti játszótér melletti lejtőn, míg a sífutáshoz a Vasas-síház alatt található Szaniszló-réten teremtenének megfelelő körülményeket. Mint elhangzott, a Vasas-síház korszerűsítését a fenntartó sportklub saját erőből szeretné megvalósítani.
 


 

A Normafa-program keretében – amelyről hosszas, a hegyvidékiekkel, valamint zöldszervezetekkel és számos civil szervezettel folytatott egyeztetési folyamat után, 2015 májusában helyi népszavazáson dönthettek a XII. kerületben élők – már felújították a hegygerincen haladó, népszerű sétautat, újjáépítették az Anna-réti és a Libegő felső végállomásánál található játszóteret, valamint két új illemhelyet telepítettek, egy meglévőt pedig rendbe tettek – sorolta Mikó Gergely. Az idei év legnagyobb fejlesztése a Jánoshegyi út átépítése volt. Ennek során a korábbinál szűkebb keresztmetszetben teljesen megújult az útpálya, mellette pedig zöld sávval elválasztott rekortán futópályát hoztak létre. Az út mentén hamarosan elkészül a jelenlét-érzékelővel ellátott világítás, ami természetvédelmi okokból csak akkor kapcsol be egy-egy szakaszon, amikor épp arra halad el valaki.
 

A Normafa-törvény az erdőterületek mellett megújításra váró műemlék épületeket is a Hegyvidéki Önkormányzat kezelésébe adott. Ezek közül a kormány az egykori Fácán vendéglő, a mellette található Hild-villa és a régi lóvasút-végállomás épületének helyreállításához biztosít forrásokat a következő években. Központi támogatást kap a kerület a fogaskerekű meghosszabbítása és az Eötvös út új nyomvonalának kialakítása érdekében szükséges telkek megszerzéséhez, továbbá egy parkoló kiépítéséhez a Konkoly-Thege Miklós út felső, zsákutcává váló részén, amelynek megnyitásával meg lehet majd szüntetni a Normafa Síház melletti parkolót és a buszfordulót.
 


 

Gerely Ferenc, az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Sportok Szakosztályának elnöke a szakmai ülésen elmondta, hogy az önkormányzat megbízásából vizsgálatot készített a Normafánál található erdőterületek állapotáról és funkcióiról. A kerület által kezelésbe vett mintegy 360 hektár erdőben vannak olyan egységek, ahol csak az élővilág fenntartása, a biológiai sokféleség megőrzése lehet a cél, így oda korlátozottan, kizárólag a kijelölt útvonalakon szabad beengedni látogatókat.
 

Az erdészmérnök besorolása alapján a tájképi erdőtípus kategóriájába tartozik a többi között a Virágvölgy és a Széchenyi-hegyi hajdani golfpálya területe, ahol az erdő látványának megőrzésére kell törekedni, és érdemes lenne figyelni arra, hogy ne jöjjenek létre újabb spontán ösvények, mert az nem szép, és az erdőnek sem használ. Harmadik típusként a Normafa központi, nagy forgalmú részein lévő közjóléti-funkcionális erdőt jelölte meg a szakember, amelyre tapasztalatai szerint leginkább a parkszerű erdőállomány jellemző.

Link küldés
.
Cikk nyomtatás
© 2017 Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat