EN
Akadálymentes EN

webkamera

0,3°C

térkép

közlekedés

keresés
Környezetbarát, takarékos közvilágítás a Normafán
Környezetbarát, takarékos közvilágítás a Normafán
2018. január 04.
A Hegyvidék Újság cikke.
 

Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője elmondta, hogy jelenlét-érzékelőkkel ellátott „okos” rendszerről van szó, amelynek lényege, hogy a lámpák fénye akkor erősödik fel, ha valaki elmegy alattuk. A jelenlegi beállítás szerint sötétedéstől éjfélig az utolsó érzékelt mozgást követő harmincadik másodperctől 20 százalékra csökken a fényerő.

Gyalogos, futó, biciklis, autó elhaladása esetén – a szenzorok az út teljes szélességét belátják – az adott lámpa, valamint előtte és utána két világítótest kapcsol be. Ez azt jelenti, hogy sötétben is biztonságosan lehet használni a futójárdát és az úttestet. Éjfél után a lámpák teljesítményét 50 százalékra állítják, az üres útszakaszon pedig nincs világítás, ami védi a vadon élő állatokat, rovarokat, hiszen nem zavarja meg az életciklusukat.
Mivel a lámpák LED-esek, természetesebb fényt adnak, az összes színt láthatóvá teszik, ellentétben az eddig használt közvilágítási megoldásokkal. Ráadásul energiát is spórolnak: a LED-lámpák eleve tizedannyit fogyasztanak, mint a hagyományos fényforrások, és ez a költség további mintegy 50 százalékkal csökken a vezérelt működtetéssel.

Mikó Gergely kiemelte, hogy a havas időszak fokozott odafigyelést igényel a Normafára és környékére látogatóktól. Lényeges, hogy a parkolóhelyek száma korlátozott, ezért különösen hétvégén ajánlott a közösségi közlekedés használata. A torlódások megelőzése érdekében ugyanis ilyenkor a rendőrség visszafordíthatja az autósokat.

A szabálytalanul parkolókkal szemben a Hegyvidéki Rendészet is szigorúan fellép. Aki erdős területen áll meg, még komolyabb bírsággal számolhat a Nemzeti Park természetvédelmi őreitől.

Kornyezetbarat_takarekos_kozvilagitas_a_Normafan2


Sajnos előfordulnak balesetek, aminek általában az az oka, hogy a szánkózók nem a számukra kijelölt pályákat használják. Bár a síterepen eleve tilos a szánkózás, december első hétvégéjén a Kis-Norma pályán két szánkózó is megsérült. Egyiküket korházba kellett szállítani.

A hétvégi havas napokon a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület, valamint a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény elsősegély-szolgáltatást biztosít. Az elsősegélypont reggel 8-tól sötétedésig a Kis-Norma sípálya mellett telepített faházban működik. Mikó Gergely hangsúlyozta, hogy baj esetén először a 112-es segélyvonalon kell bejelentést tenni, ezt követően hívható a Normafa Park délután 4 óráig aktív 06/20-499-1111-es telefonszáma.
Üzemel a hernyótalpas, négykerekű motorkerékpár, amivel az egyébként nehezen megközelíthető helyekről is el lehet szállítani a sérülteket. Hétvégenként a polgárőrök is rendszeresen járőröznek a területen, szükség esetén tőlük is segítséget lehet kérni.

Az üzemeltetők már készülnek a sífutópálya kialakítására. Amennyiben elegendő hó esik, és meg is marad, a Szaniszló-réten és környékén lehet majd hódolni ennek a népszerű sportolási lehetőségnek.


sm.

Link küldés
.
Cikk nyomtatás
© 2017 Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat