EN
Akadálymentes EN

webkamera

5,2°C

térkép

közlekedés

keresés
Teljesítménytúrák a Normafánál

286077088_535886568080744_3628589440472890735_n

Teljesítménytúrák a Normafánál
2022. június 15.

286077088_535886568080744_3628589440472890735_n

Teljesítménytúrára, pontosabban mindjárt kettőre hívta az erdő és a Hegyvidék szerelmeseit a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával, hagyományteremtő szándékkal megvalósuló „Normafa 7” és „Normafa 21” túrák célja, hogy megmutassák: Budapest teteje tele van csodákkal, amikre egy hosszabb sétát is érdemes rászánni.
Mint Mikó Gergely intézményvezető elmondta, eredetileg az új látogatóközpont megnyitásának egyik kísérőeseménye lett volna ez az ingyenes program, de akkor különböző okok miatt nem került rá sor. A tervet azonban nem vetették el, és a tanév végéhez időzítve most hirdették meg. Méghozzá nem akármilyen érdeklődés mellett, ugyanis a közösségi oldalakon több mint százezer embert sikerült elérniük.Teljesitmenyturak_a_Normafanal„Persze ennyien nem jöttek el, a közel négyszáz résztvevővel azonban így is elégedettek lehetünk – tette hozzá. – Azzal pedig különösképpen, hogy az internet segítségével rendkívül széles körben tudtuk megmutatni magunkat, a programjainkat és magát a Normafát.”
A rövidebb, 7 kilométeres túrát elsősorban a családok, a kezdő túrázók és a kisebb kihívásokat kedvelők választották. A mindössze 120 méter szintemelkedésű pálya a látogatóközponttól indulva és a hegygerincet követve érintette az Anna-rétet, ahol a gyerekesek akár meg is állhattak egy kis játékra. Az állomások között ott volt a Svábhegyi Csillagvizsgáló, a Béka-tó, az Erzsébet-kilátó és a 18 méteres, kétoldalt nyitott Átjáró-barlang, amelyen szó szerint átjárhattak a vállalkozó kedvűek.
Ami a hosszabb távot illeti, az bizony a gyakorlott erdőjárókat is megizzasztotta, jól jött számukra a rövidebb túrához képest eggyel több frissítőpont. Nem is a 21 kilométer volt a sok – az ismertebb teljesítménytúrák közül Magyarországon is bőven akadnak 50-60 kilométeresek –, sokkal inkább a 769 méteres szintkülönbség jelentette a nagy kihívást.
„Nem akartunk túl extrém útvonalat, és arra is figyeltünk, hogy a 21 kilométeres táv végig a XII. kerületben és erdős részeken vezessen. Makkosmáriát, Budakeszi határát, a Szépjuhásznét, Zugligetet és megannyi érdekes helyszínt érintett az útvonal” – folytatta Mikó Gergely, megemlítve, hogy a 21 kilométer kijelölése nem a véletlen műve volt. Úgy gondolták, érdemes összekötni a programot a tömegközlekedés népszerűsítésével, és mivel a 21-es busz a Normafa emblematikus járata, ezért választották ezt a hosszt.
„Talán nem mindenki tudja, hogy egykor a 21-est át akarták számozni – magyarázta az intézményvezető. – A lakosság tiltakozása és az akkori főpolgármester, Tarlós István hathatós közreműködése azonban meghozta az eredményét, megmaradt a 21-es szám a járaton.”Teljesitmenyturak_a_Normafanal2Az összes célba érő egy fából készült Normafa-plakettet kapott, és egy rétesre is meghívták a túrázókat a szervezők. Azok, akik teljesítették a távjukat, ajándéksorsoláson vehettek részt, a szerencsések síoktatásbérlettel, Normafa Park-túrafelszereléssel, családi Libegő-jeggyel, vagy akár egy teli piknikkosárral térhettek haza.
Elsőként ért be a célba 21 kilométer megtétele után Kecskeméti Zsolt, aki szinte végig futott a nagyjából két óra alatt. „Néhány éve sportolok rendszeresen, szívesen indulok teljesítménytúrákon – mesélte az amatőr sportoló. – A Normafa 21-ről az interneten szereztem tudomást, azonnal tudtam, hogy itt a helyem! A pálya vezetése nagyszerű, a táj gyönyörű, és bár nem sokat nézelődtem, azért a szép helyeken, mint amilyen, a Tündér-szikla, lassítottam.”

Teljesitmenyturak_a_Normafanal3
Kecskeméti Zsolt

A rövidebb távot választotta Ildikó és Tamás, ők a két kisgyerekükkel túráztak. „Sokat járunk a Normafára, viszont inkább a sétányt használjuk, és persze a játszóhelyeket. Most először merészkedtünk messzebb az erdőbe, amit a gyerekek nagyon élveztek, úgyhogy máskor is megtesszük ezt” – ígérte Ildikó.
Erre és sok minden egyébre is lehetőséget ad a március végén elindított „Találkozzunk újra a Normafán!” ingyenes programsorozat, amelynek július végéig tartó kínálatában természetismereti és helytörténeti séták, a kardioösvény vezetővel történő használata és aktív sportolási lehetőségek is helyet kapnak. A négy évszakos sípályán nemcsak síelni, hanem snowboardozni is lehet. A szervezők valamennyi programhoz díjtalanul biztosítják a szükséges felszerelést.

sm.




Link küldés
.
Cikk nyomtatás
© 2017 Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat