EN
Akadálymentes EN

webkamera

16,3°C

térkép

közlekedés

keresés
Megtelt a Normafa a családi szezonnyitó sportnapon

csaladi_nap17

Megtelt a Normafa a családi szezonnyitó sportnapon
2022. október 10.

csaladi_nap17


Szinte nyárias melegben, ragyogó napsütésben rendezte meg a Magyar Sí Szövetség a Családi Szezonnyitó Sportnapot október 8-án a Normafa Park Látogatóközpontjában. A sporteseményhez egyébként sem volt szükség hidegre és hóra, hiszen a műanyag borítású tanpálya az időjárástól függetlenül egész évben használható. A Normafa Park támogatásával megvalósuló rendezvény kimondott célja a sísport népszerűsítése volt, amiről a tömeges érdeklődést látva elmondható, hogy találkozott a budapestiek igényeivel.


1csaladi_nap03_746x1500


A megnyitó ünnepségén elsőként Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója megköszönte a parasportolók részvételét az eseményen. Segítenek abban, hogy megismertessék a saját sportágaikat másokkal és felhívják a figyelmet arra, hogy a Normafa Park mindenkié. Arra kérte a jelenlévőket minél többen próbálják ki a sísport valamelyik ágát, a síugrást, a biatlont, a sífutást vagy éppen a snowboardot, hiszen a családi nap mindegyikre lehetőséget biztosít.


2csaladi_nap08_746x1500


Berkó Lajos, a sportért felelős államtitkárság kabinetfőnöke kiemelte, hogy hazánkban a sport 2010 óta kiemelt stratégiai ágazatnak számít. Az elmúlt 12 év sportberuházásainak és fejlesztéseinek köszönhetően számos sportágban értek el a magyarok kiváló eredményeket, téli olimpián pedig még sosem szerepelt olyan sikeresen magyar küldöttség, mint Pekingben.

„Bár a több száz éves síhagyományokkal rendelkező országok versenyeredményeit nem sikerült utolérnünk, de a sportág dinamikus fejlődése szemmel látható. A jövőre 110. évfordulóját ünneplő magyar sí szövetség átfogó szakmai programja a megújulás mellett kiemelten kezeli az utánpótlás kérdését, amelynek fontosságát elismerve célul tűzte ki a síelés népszerűsítését és terjesztését a fiatalok körében” – hangsúlyozta az államtitkár hozzátéve: azért dolgoznak, hogy Magyarország sportnemzet és egyúttal sportoló nemzet is legyen, a családi sportnap pedig kiváló lehetőség arra, hogy új mozgásformákkal ismerkedjenek meg a fiatalok.


3csaladi_nap12_746x1500


Fábián László olimpikon, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szeretné, ha a rendezvényen jelenlévő gyerekek közül minél többen lennének élsportolók. Ez viszont csak úgy lehetséges, ha időben elkezdik a felkészülést. Szerinte nem mindenkinek kell olimpikonnak lenni, a sízés egy nagyon jó lehetőség arra, hogy élvezzük, amit csinálunk.


4csaladi_nap18_746x1500


Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára úgy gondolja, hogy ez a sportesemény nagyon jó kezdeményezés a Magyar Sí Szövetség részéről, hiszen integráltan vesznek részt rajta ép és fogyatékossággal élők. Kiemelte, hogy a téli sportolás hagyománya a parasportokban már régóta megvan, az ülő sízésben a kerekesszékesek tudnak részt venni, de látás- és hallássérült emberek is képesek elképesztő ügyességgel síelni.

„A sport megtanít minket arra, hogy egyenlőek vagyunk, együtt tudunk mozogni és együtt tudjuk élvezni például ezt a mai napot” – hangsúlyozta.

A megnyitó ünnepséget Fonti Krisztina alpolgármester beszéde zárta, aki a jelenlévőkkel ismertette, hogy a Normafa a 19. század vége óta nyújt rendszeresen kikapcsolódást minden évszakban. Mára egy hétvégén tízezer, évente pedig közel másfélmillió ember látogat el ide.


5csaladi_nap09_746x1500



„Ez a tény önmagában is indokolttá tette a Normafa megújítását, amit az elmúlt években véghez vittünk. Korábban nem voltak megfelelőek az illemhelyek, hiányoztak a vendéglátóhelyek, biztonságos tűzrakóhelyek, nem lehetett könnyen parkolni és emiatt zűrzavar jellemezte a területet”. Szerencsére most már ez nincs így, akik ide jönnek zavartalanul kikapcsolódhatnak és sportolhatnak” – emlékeztetett Fonti Krisztina.


6csaladi_nap22_746x1500


„Az idősek, fiatalok, gyerekes családok, kutyasétáltatók, futók, kerékpározók, piknikezők nem zavarják egymást, mert sikerült ezeket a tevékenységeket elkülöníteni egymástól. Mi erre különösen büszkék vagyunk. A Normafa a modern látógatóközponttal méltó házigazdája mindezeknek a tevékenységeknek” – mutatott rá az alpolgármester, aki a közeljövőben várható újdonságokról elmondta, hogy a tervek szerint a szezon kezdetén az Anna-rét mögött elsősorban szabadidősportolók és gyermekek számára egy sífutó, illetve szánkópálya nyílik. Ezek különlegessége, hogy nemcsak az év havas napjain, hanem az egész szezonban lehet majd őket használni. Az Euróbában kialakult energiaválság idején ennek rendkívüli a jelentősége, hiszen nem lehet tudni, hogy mi lesz a teremsportokkal, így fel fognak értékelődik a szabadban végezhető sporttevékenységek.

Link küldés
.
Cikk nyomtatás
© 2017 Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat