EN
Akadálymentes EN

webkamera

-4,8°C

térkép

közlekedés

keresés
Fellélegezhet a Normafa: új helyre került a buszforduló
Fellélegezhet a Normafa: új helyre került a buszforduló
2021. szeptember 03.


E program keretében kezdődött el májusban a Normafa Síház melletti, töredezett burkolatú, nagy forgalmú parkoló elbontása és a mellette lévő buszforduló felszámolása is. 

A Hegyvidéki Önkormányzat már évek óta készül a Síház melletti parkoló, valamint a buszvégállomás és buszforduló megszüntetésére. Az ehhez szükséges egyéb lényeges átalakítások – az Eötvös út új, elkerülő szakasza, a Konkoly-Thege úton az új parkoló a régi kiváltására – befejeződtek, így május 10-én megkezdődött a közlekedési funkcióitól megszabaduló központi terület megújítása.
 


Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere kiemelte: az átalakítás fontos része volt a parkoló melletti lerobbant infrastruktúrájú buszvégállomás megszüntetése. Erre a beruházásra nemcsak a lehangoló összkép, hanem környezetszennyező mivolta miatt is szükség volt. A Normafa kapujában olajos, nyomvályús aszfaltborításon, sokszor járó motorral várakoztak a buszok, dízelfüstöt ontva a sétálók, kirándulók, sportolók arcába. Ez a helyzet is oldódott meg azzal, hogy a buszforduló a BKK-val történt egyeztetésnek megfelelően átkerült Csillebércre. 

2021. szeptember 4-től költözik az 21A buszjárat az új normafai megállóba, illetve végállomásra. Az Eötvös út régi, felső szakaszán megszűnik a buszforgalom, a járatok a Távcső utcával párhuzamosan kiépített „új Eötvös” úton kanyarodnak rá a Konkoly-Thege útra. A két út találkozása előtt található a 21A busz utolsó megállóhelye, a Normafára igyekvők itt tudnak majd leszállni. A BKK ennél a megállónál egy visszafordítót épített ki, ezt azonban a járművezetők csak legfeljebb egy-két perc megállásra használhatják kikapcsolt motorral, míg újra visszaállnak a közlekedésbe.
 


Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta: „Pokorni Zoltán polgármesterrel együtt azon dolgozunk, hogy Buda még zöldebb, még élhetőbb legyen. Akkor fogják még többen a tömegközlekedést választani, ha az gyorsabb, kényelmesebb alternatívát jelent az autóhoz képest. Sajnos Budán épp úgy dugók vannak, mint a Duna túloldalán, pöfögnek a buszok, állnak az autók. Látszatmegoldások helyett valódi intézkedések szükségesek, mi ilyenekben hiszünk, ezt tettük most is. A régi aszfaltos parkoló megszűntetésével és a buszforduló áthelyezésével lehetővé válik az Eötvös út szakaszának lezárása a gépjárműforgalom elől, ennek következtében meghosszabbodik a közösség számára használható zöld sétány, a régi parkoló és buszforduló helyén pedig zöldfelület, pihenőhely közösségi tér létesül.”
 


A fenntartható közlekedési módokat, a környezetbarát megoldásokat előtérbe helyezve a BKK célja, hogy a kirándulók utazásukhoz a közösségi közlekedési szolgáltatást válasszák - hangsúlyozta dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. Ennek érdekében a BKK két fő irányból, a Széll Kálmán tér felől a 21-es és 21A járatokkal, valamint hétvégi napokon a Boráros tér és Dél-Buda felől a 212-es járattal is közvetlen szolgálatást kínál, együttesen mintegy 4-5 perces követési gyakorisággal. A Normafát érintő vonalakon kizárólag alacsonypadlós, klimatizált, környezetbarát – a legszigorúbb környezetvédelmi besorolású, EURO-6-os motorral felszerelt – járművek közlekednek. A térség könnyebb kerékpáros megközelíthetőségének érdekében – a fogaskerekű mellett – a 21-es, a 21A és a 212-es buszokra is fel lehet szállni kerékpárral hétköznapokon és hétvégente is.

A Hegyvidéki Önkormányzat pihenőállomást épített ki a sofőröknek a Konkoly-Thege Miklós úton a csillebérci üdülőtábor előtt, és végállomást a 21-es buszoknak a KFKI előtt. 

A megszűnt parkoló helyén, a védett erdőövezet korábban aszfalttal borított részén hamarosan zöldfelület, közösségi tér várja a Normafára látogatókat. A gerinc fősétánya több száz méterrel meghosszabbodik. A parkoló felbontandó aszfaltja helyén az új járófelületek a civil és zöldszervezetekkel történt egyeztetés után kiválasztott vízáteresztő burkolatot kapnak. A felszámolt buszforduló parkos közösségi térré alakul. Jelentős mértékben növekszik a zöld terület mértéke: nemcsak füvesítés történik, de mintegy hatvan-hetven fa, valamint több száz cserje is kerül a területre. 
 

Link küldés
.
Cikk nyomtatás
© 2017 Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat