EN
Akadálymentes EN

webkamera

0,3°C

térkép

közlekedés

keresés
Elkényezteti az időjárás a téli sportok és a Normafa rajongóit
Elkényezteti az időjárás a téli sportok és a Normafa rajongóit
2019. február 05.

A Hegyvidék Újság cikke.

Lapzártánkkor a havas napok száma már a 40-et közelíti a Normafán, így könnyen előfordulhat, hogy ezen a télen a 46 napos tavalyi szezonnál is hosszabbra nyúlik az az időszak, amikor élvezni lehet a hófedte erdő látványát. A karácsony környéki, nagyjából másfél hétig tartó hómentes periódust leszámítva december elejétől gyakorlatilag folyamatosan lehet csúszkálni a havas lejtőkön, és ezt a lehetőséget nagyon sokan ki is használják, különösen hétvégenként.

Szánkózásra az Anna-réti, síelésre pedig a Kis- és Nagy-Norma-lejtő használható hosszú évek óta, a szánkósok egy része azonban a jól láthatóan kihelyezett tiltótáblák ellenére is a sípályákon száguldozik. Ezzel pedig leginkább saját magát veszélyezteti: nem múlik el úgy hétvége, hogy ne történjen legalább két-három komolyabb szánkós baleset.
 


 

A legtöbb sérülés oka az, hogy a szánkósok nem tudnak megállni a lefelé egyre meredekebb, gyakran jeges sípályán, és fának rohannak” – mondta Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója. Hozzátette, hogy az Anna-réti kijelölt szánkópályán még egyetlen komolyabb baleset sem történt, ezért továbbra is arra kéri az intézmény a szánkóval, bobbal, hócsúszkával érkezőket, hogy ezt a helyet használják.

Jegesedéskor a főbb sétautakat zúzott kővel szórják a szakemberek, míg a rekortánborítású futópályát folyamatosan tisztítják, a kisebb forgalmú sétányok többsége azonban csúszós maradhat, emiatt pedig rendszeresek a gyalogosbalesetek. Aki tehát kirándulni indul, érdemes csúszásgátlót húznia a cipőjére – ahogy a Normafa Park dolgozói is teszik ilyen időben.

Hétvégenként, amikor a legtöbben keresik fel a Normafát, elsősegélynyújtó bázist üzemeltetnek a Kis-Norma-lejtő legfelső részén. Itt a Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület tagjai teljesítenek szolgálatot, ők a Normafa Park munkatársaival – akik minden ősszel elsősegélynyújtó-tanfolyamon vesznek részt – közösen mennek ki egy-egy baleset helyszínére sérültek megközelítéséhez és szállításához lánctalpakkal felszerelt négykerekű motorkerékpár áll rendelkezésre, ami különösen jó szolgálatot tesz a meredek, jeges terepen. A járműre utánfutóként hordágy szerelhető, ezzel akár egy gerincsérültet is el lehet vinni a mentőautóig.„Mi elsősegélyt nyújtunk, minden további ellátás a mentőszolgálat feladata” – hangsúlyozta Mikó Gergely. Mint mondta, baleset esetén elsőként a 104-es segélyhívószámot kell hívni, de a mentők értesítése után a Normafa Park +36/20-499-1111-es ügyeleti számán is kérhető segítség.

A Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény, mindamellett, hogy folyamatosan dolgozik a terület rendje és a látogatók biztonsága érdekében, színvonalas szabadidősport-programok megvalósításában is közreműködik. Ilyen volt január utolsó hétvégéjén az I. Normafa Sífutó Kupa is, amin több mint százan álltak rajthoz, a legfiatalabb résztvevő hét-, a legidősebb nyolcvanévesen rótta a köröket a Vasas-síház alatti réten. A XII. kerületben élők ingyenesen bérelhettek felszerelést a versenyre.


 


 

Ehhez hasonló bajnokságot évtizedek óta nem rendeztek a környéken, ezért is övezte sífutókörökben nagy érdeklődés Holló Miklósnak, a Vasas SC olimpikonjának és vezetőedzőjének a kezdeményezését. A jó hangulatú program után sokan jelezték, hogy várják a folytatást, így ha lesz hó, már februárban sor kerülhet a következő versenyre.

Akár a sífutás, akár a sízés alapjaival szeretne valaki megismerkedni, erre kiváló lehetőség kínálkozik február 14-én 17–21 óráig a „Sípályák éjszakája a Normafán” elnevezésű rendezvényen, a Kis-Norma sípálya felső részén, ahol a szervezők oktatást és korlátozott számban ingyenes felszerelést biztosítanak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az országos kezdeményezéshez kapcsolódó program időjárásfüggő, hó hiányában elmarad, ezért indulás előtt érdemes megnézni a Normafa Park Facebook-oldalát (www.facebook.com/normafapark).

sz.

Forrás: Hegyvidék Újság

Link küldés
.
Cikk nyomtatás
© 2017 Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat