×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Tűzrakó helyek

Tűzrakó helyek

Tűzrakó helyek a Normafa Park területén
A Normafa Park területén 10 db kijelölt épített tűzrakó hely található a következő helyeken:

- Anna-rét felső része: 4 db

- Anna-réti kápolna: 2 db

- Szaniszló-rét: 1 db

- Erzsébet-tédepló: 1 db

- Béka-tó: 1 db

- Tündérhegyi kőfejtő: 1 db
 

A kijelölt tűzrakó helyek közelébe rendszeresen készítünk ki tűzifát 1 méteres darabokban.
A tűzrakók előzetes lefoglalására nincs lehetőség, ezért javasoljuk, hogy érkezzenek korábban, hogy legyen idejük szabad tűzrakót keresni. Az épített tűzrakókón kívüli tűzgyújtás TILOS! 
 

Amennyiben nem hivatalosan meghirdetett rendezvény, valamint 50 fő alatti létszámban szeretnék használni a tűzrakó helyeket, nem szükséges engedélyt kérni!

50 fő feletti létszámnál, valamint hivatalos rendezvény esetén a tűzgyújtás engedélyköteles, amihez az engedélyt a Hatósági Iroda állítja ki. A Hatórási Iroda lérhetőségét IDE kattintva tudja megnézni.

 

Kérünk minden természetszerető látogatót, hogy csak a kIjelölt tűzrakó helyeken gyújtsanak tüzet az alábbi szabályok betartása mellett:
 

- A tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre.

- A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem.

- Amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalm

-  Az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról,  hogy az tényleg elaludt, távozás előtt a hamura lehetőleg földet kell szórni.

-  A tűztérbe szemetet és robbanásveszélyes anyagot elhelyezni tilos!

- Tűzgyújtási tilalom idején a tűzgyújtás a kijelölt helyeken is tilos! 
 

Tűzgyújtási tilommal kapcsolatban ide kattintva tud tájékozódni.