×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

A Normafa megújítása

Párbeszéd a Normafáról

 

Szavazás a Normafa kapuja látogatóközpont funkcióiról

A Hegyvidéken élőkkel és a civil szervezetekkel folytatott hosszas egyeztetéssorozat után kidolgozott, 2015-ben helyi népszavazással is megerősített Normafa-rehabilitációs program fontos elemeként új látogató- és információs központot hoz létre a helyi önkormányzat az Eötvös út 48. szám alatti ingatlanon. A területen felújították a több mint százéves, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát, emellett egy új, a tájba illő kiszolgálóépületet alakítanak ki.
A Normafa „kapujának” leendő funkcióit illetően az önkormányzat kikérte a kerületi polgárok véleményét; a szórólapokon és a hegyvidek.hu honlapon közzétett kérdőívet több százan töltötték ki a nyár folyamán.
A területre jellemző használati szokásokkal összhangban állnak a leendő látogatóközponttal kapcsolatos igények. A leginkább óhajtott szolgáltatások között szerepel kávézó, büfé, melegkonyhás étterem, információs és tájékoztatópont, továbbá csomagmegőrző, öltöző, zuhanyzó és pelenkázóval kiegészített illemhely. Sokan örülnének a szervezett programoknak – természetvédelmi kiállításnak, túratervezésnek –, és igényt tartanának kölcsönzőre is. A sportszerek közül leginkább kerékpárt és télen szánkót vagy síléceket bérelnének a látogatók, de jó néhányan vannak olyanok is, akik piknikezéshez kölcsönöznének különféle hasznos kellékeket.
2017.09.13.

Együttműködés a nemzeti parkkal

A Normafa rehabilitációjának aktuális feladatai kapcsán egyeztetést tartottak a Hegyvidéki Önkormányzat, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) munkatársai. A megbeszélésen Pokorni Zoltán polgármester arról tájékoztatta a nemzeti park vezetését, hogy az idei év legjelentősebb fejlesztéseként átépítik a Jánoshegyi utat a Normafa és a Libegő között, oly módon, hogy egy zöldsávval elválasztott, mozgásérzékelő világítással ellátott rekortán futópályát is kialakítanak.

Tovább >

2016.04.01
 

Sportszervezetekkel egyeztettek a tervezett futópályáról

Hamarosan megkezdődhet a Jánoshegyi út átépítése a Normafa és a Libegő felső végállomása közti szakaszon, ahol – az aszfaltozott út jelenlegi szélességének csökkentésével – egy új futópályát is kialakítanának. Ennek technikai részleteit sportszervezetek képviselőivel vitatta meg az önkormányzat.

Tovább >

2016.03.21
 

Közösen Közösségi Tervezés

Normafa-Közösen Közösségi Tervezés Előzetes Javaslatok

Tovább >

 

Zöldszervezetekkel egyeztetett a polgármester

Folytatódtak az egyeztetések a civilekkel a Normafa rehabilitációval kapcsolatban, Pokorni Zoltán és kollégái ezúttal több zöldszervezettel ültek le tárgyalni. A megbeszélésen részt vettek a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, a Védegylet, valamint a Greenpeace képviselői.

Tovább >

Hegyvidék Újság | 2014. május 20.
 

A közbiztonság javításáért a Normafán

A civil szervezetekkel, hegyvidékiekkel történt egyeztetések, az itt élők önkormányzathoz írt levelei, véleménye megerősítették a Hegyvidéki Önkormányzatot abban, hogy a közbiztonság javítása - amely egyébként is kiemelten fontos feladat -, a Normafán az első lépések között kell, hogy szerepeljen a Normafa vagyonkezelésének átvétele után.

Tovább >

2014. március 24.
 

Normafa – Libegő felső végállomásánál levő játszótér felújítása

A Hegyvidéki önkormányzat néhány héten belül átveszi a Normafa törvényben meghatározott terület vagyonkezelését, ezáltal lehetősége nyílik az azonnali beavatkozást igénylő problémák kezelésére. Az első és legfontosabb teendő a Libegő felső végállomásánál levő játszótér felújítása.

Tovább >

2014. március 6.
 

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete Hegyvidéki Csoport beszélgetésre hívta Pokorni Zoltán polgármestert a Normafa helyreállítással kapcsolatban

A NOE Hegyvidéki Csoportjának vezetőjét sokan megkérdezték a nagycsaládos szervezet tagjai közül, hogy lehetne-e olyan fórumot szervezni, ahol elmondhatnák véleményüket, feltehetik kérdéseiket a Normafa rehabilitációval kapcsolatban. Sütőné Tomka Krisztina összehívta a csoport tagságát egy beszélgetésre, amelyre meghívták Pokorni Zoltán polgármestert.

Tovább >

2014. március 4.
 

Találkozó a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség képviselőivel

Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester 2014. március 4-én fogadta Szabó László elnököt és Wehner Géza alelnököt, akik a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség (MTTSz) képviseletében mondták el véleményüket, javaslataikat a Normafa rehabilitációval kapcsolatban.

Tovább >

2014. március 4.
 

A Hegyvidéki Önkormányzat egyeztetett a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével is

Az Egyesület részéről Hortobágyi Éva, az egyesület Egyetemes Tervezés és Információs Központjának munkatársa vett részt a Normafa fejlesztéssel kapcsolatos egyeztetésen.

Tovább >

2014. február 20.
 

Találkozó a Magyar Szabadidősport Szövetség képviselőivel

2014. február 20-án Czene Attilával, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökével és Salga Péter főtitkárral találkozott Pokorni Zoltán polgármester, hogy a Normafa rehabilitációval kapcsolatban megosszák egymással gondolataikat.

Tovább >

2014. február 20.
 

Kerületi iskolákkal is egyeztetett az önkormányzat

Pokorni Zoltán polgármester kedden a Zugligeti Általános Iskola és a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola képviselővel egyeztetett a Normafa fejlesztésekkel kapcsolatban.

Tovább >

 

Egyeztetés a Városmajori Parkbarátok Egyesületével

A Városmajori Parkbarátok Egyesülete decemberben levelet írt Pokorni Zoltán polgármesternek, amelyben a levélírók a Normafa rekonstrukcióval kapcsolatos aggályaikat fogalmazták meg. A 2014 január elején történt időpont egyeztetés nyomán február 5-én sor került a személyes találkozóra a felmerült problémák megvitatása érdekében (sajnálatos módon január végén az egyesület az egyik internetes felületen arról tájékoztatta az olvasókat, hogy nem kaptak választ a polgármestertől). Időközben az egyesület további két – ezúttal nyílt - levelet fogalmazott meg.

Tovább >

2014. február 5.
 

Együttműködési lehetőség az Örökségközösség Alapítvány a Fenntartható Örökségvédelemért szervezettel

2014. január 21-én a Hegyvidéki Önkormányzatnál járt  az Örökségközösség Alapítvány a Fenntartható Örökségvédelemért (ÖKA) elnevezésű szervezet. Hurták Gabriella, az alapítvány kuratóriumi elnöke és Máté Zsuzsanna elnök-helyettes azokról az elképzelésekről érdeklődött, amelyek a Normafa rehabilitáció kapcsán a területen levő, elsősorban műemlékvédelem  alatt álló épületeket érintené.

Tovább >

2014. január 21.
 

Egyeztetés a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetséggel

A Hegyvidéki Önkormányzat fontosnak tartja, hogy az esélyegyenlőség a Normafa Parkban is megvalósulhasson. Ennek érdekében tárgyalóasztalhoz ült Pokorni Zoltán polgármester a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetség (FODISZ) képviselőivel, hogy egyeztessenek azokról az elképzelésekről, amelyek megkönnyíthetnék a fogyatékkal élők számára a Normafa megközelíthetőségét és a terület használatát.

Tovább >

2014. január 21.
 

Folytatódtak az egyeztetések a kerékpárosokkal

A novemberi megbeszélések után az új év elején folytatódtak az egyeztetések a kerékpáros szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafa rehabilitációval kapcsolatban.
A január 16-i találkozón a kerékpárosok részéről a Magyar Kerékpársport Szövetsége, a Kerékpáros Magyarország Szövetség és a Magyar Kerékpárosklub képviseltette magát.

Tovább >

2014. január 16.

 

A lovas túrázók is elmondták véleményüket

Pokorni Zoltán polgármester 2013. december 18-án fogadta a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség képviselőit, hogy meghallgassa véleményüket a Normafa rehabilitációval kapcsolatban.

Tovább >

2013 december 18.
 

Folytatódnak a megbeszélések a civil szervezetekkel

Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség képviselőivel tárgyalt Pokorni Zoltán polgármester

2013. december 12-én egyeztetett a Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség képviselőivel  Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester a Normafa megújításával kapcsolatban.

Tovább >

2013. december 12.
 

Egyeztetés a BKV Zrt.-vel

2013. December 4-én Pokorni Zoltán polgármester, Dr. Váczi János alpolgármester és a Normafa rehabilitáció projekt vezető munkatársai találkoztak a BKV Zrt. képviselőivel hogy a Zugligeti Libegő fejlesztésének lehetőségeiről egyeztessenek. A BKV Zrt. részéről Zsákay László György turisztikai divízióvezető és Knyazovics Imre Libegő üzemeltetési vezető vettek részt a találkozón.

Tovább >

2013. december 4.
 

Kikértük a véleményét a Magyar Zarándokút Egyesületnek is a Normafa rehabilitáció kapcsán

Pokorni Zoltán polgármester 2013. december 4-én találkozott Rumi Imrével, a Magyar Zarándokút Egyesület elnökével, hogy meghallgassa véleményét a Normafa helyreállítással kapcsolatban.

Tovább >

2014. december 4.
 

Egyeztetés László Jánossal, a Magyar Kerékpárosklub elnökével

Pokorni Zoltán polgármester november 21-én találkozott László Jánossal, a Magyar Kerékpárosklub elnökével. Mindketten egyetértettek abban, hogy az elfogadhatatlan, hogy – a sétáló szülők, nagyszülők mellett bicikliző, 12 év alatti gyerekek kivételével – a kerékpárosok a sétaösvényeket, turistautakat használják, ahol sokszor akár 40-50 km/h sebességgel száguldanak, szlalomoznak a sétálók, kocogók, túrázók között. Ezt egyébként törvény is szabályozza, de sajnos sokan nem tartják be.

Tovább >

2013. november 21.

 

Budakeszi Önkormányzatával egyeztetett Pokorni Zoltán

Folytatódtak az egyeztetések a Normafa megújításával kapcsolatban. November 20-án reggel Budakeszi polgármesterével és jegyzőjével találkozott Pokorni Zoltán. A találkozón azt vizsgálták meg, hogy a Normafa rendbetételével kapcsolatos tervek mellett Budakeszin milyen olyan fejlesztéseket lehetne megvalósítani, amelyek javíthatnák a kirándulás, sétálás, túrázás minőségét.

Tovább >

Budakeszi | 2013. november 20.
 

Az LMP képviselőivel egyeztetett Pokorni Zoltán

November 13-án Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere az önkormányzat épületében fogadta Szugyeczky Mártont és Hajdu Máriát, a Lehet Más a Politika budai szervezeteinek képviselőit. A polgármester által kezdeményezett megbeszélésen a Normafa tervezett rehabilitációjával kapcsolatos kérdésekről esett szó.

Tovább >

Hegyvidéki Önkormányzat | 2013.november 13.
 

Szakmai tájékoztató fórum a Normafáról

A Normafa-rehabilitáció koncepciójának, illetve a készülő környezetvédelmi hatásvizsgálat szempontjainak bemutatására szakmai tájékoztató fórumot rendezett a Hegyvidéki Önkormányzat. A MOM Kulturális Központban megtartott eseményen a közönség is feltehette a témával kapcsolatos kérdéseit.

Tovább >

hegyvidek.hu | 2013.október 25.

További dokumentumok

Dokumentumok
Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont
Dokumentumok
Népszavazás 2015
Dokumentumok
Megvalósíthatósági tanulmány
Összes