×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

A Normafa megújítása

Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont

Az épület felújítása

 

2017 nyarán befejeződött a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában, a magyar állam és az EGT Alap támogatásával a műemlékvédelem alatt álló, egykori lóvasút-végállomás épületének korhű rekonstrukciója a Zugligetben.
 

Az épület felújítása eredeti állapotának megfelelően, de a mai kor követelményeihez igazítva történt a ZDA – Zoboki Építésziroda tervei szerint. A munkálatok során elbontásra került a középső rész utólagos beépítése, így az egykori nyitott várócsarnok - amit oldalról csak üvegfal határol - ismét eredeti szépségében látható. Az épület a föld alatt, a pinceszinten bővült, valamint a hegyoldalba süllyesztve egy új, többfunkciós épületrész jött létre. Az épületegyüttes gépészetét a környezettudatosság és fenntarthatóság elveit szem előtt tartva tervezték meg, ennek szellemében a hűtésről és a fűtésről egy talajszondás, hőszivattyús rendszer gondoskodik. A megújult műemlék épületben a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény kiállításai láthatóak majd, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, a raktáraknak és irodáknak, továbbá a Normafa alsó kapujaként információs pontnak és egy vendéglátóhelynek is itt biztosítanak helyet. Az épület mögött kialakított új, modern épületszárnyat egyebek mellett multimédiás oktatóteremként, tudományos kutatóhelyként, filmvetítések és kisebb konferenciák helyszíneként lehet majd használni. A beruházás megvalósulásáért köszönet illeti a magyar államot, amely a költségek felét, valamint az Európai Gazdasági Térséget, amely az EGT Finanszírozási Mechanizmus keretében a költségek negyedét finanszírozta.
 

Az említett funkciók műemléki környezethez illő megjelenítése érdekében április elején nyilvános kommunikációs arculati pályázatot írt ki a Hegyvidéki Önkormányzat. A pályázóknak egységes tervet kellett készíteniük az épületen elhelyezendő "LÓVASÚT Kulturális és Rendezvényközpont" feliratra, az általános tájékoztató táblákra, az épületen belüli piktogramokra, a programokat, kiállításokat hirdető plakátokra, meghívókra, a sajtótájékoztatókon, rendezvényeken használható molinókra és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény úgynevezett kisarculatára, például a névjegykártyákra, levélpapírokra, borítékokra. A szakmai zsűri két koncepciót választott ki, amelyek közül a hegyvidékiek megszavazhatták, melyiket látnák szívesen az épülethez, az intézményhez kapcsolódóan. A nyertes pályázati anyagot Herr Ágnes és Csuport Andrea grafikusok készítették.
 

Az épület 2017. szeptember 17-én nyílt meg a nagyközönség előtt.

A felújtással kapcsolatban az alábbi videókból tájékozódhat:

Rövid videó:
 Hosszú videó:

 


 

A felújítás építészeti szempontjairól bővebben itt olvashat.
 o

_ 

További dokumentumok

Dokumentumok
Párbeszéd a Normafáról
Dokumentumok
Népszavazás 2015
Dokumentumok
Megvalósíthatósági tanulmány
Összes