Látnivalók

Széchenyi-hegy

Túra Természetjárás

A Széchenyi-hegy a Gyermekvasút végállomásánál lévő fennsík, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Budaörs irányába. A fennsík körülbelül 450 méter magasan fekszik, nagyrészt rét és cserje található rajta.

A Széchenyi-hegy a budapesti kirándulók körében nagy múltra tekint vissza. 1890-től a Fogaskerekűvel is elérhető vált a terület, melynek köszönhetően a terület látogatottsága, népszerűsége is növekedésnek indult.

 

1915. és 1951. között kitűnő minőségű golfpálya várta a sportág szerelmeseit. A főváros első golfpályája alkalmas volt nemzetközi versenyek megrendezésére is, valamint itt rendezték 1922-ben az első páros bajnokságot is.

 

A Széchenyi hegyen épült meg 1955-ben az első, 60 méter magas adótorony, mely 1958-tól a rendszeres TV adást sugározta, 1975-ben pedig felépült mellé a ma is üzemben lévő, 192 magas antennatorony.

 

1948-ban itt kezdték meg a Gyermekvasút építését, ami a Széchenyi-hegy végállomásról 3 km hosszan már abban az évben elindult.

 

A fennsíkon a zöld kereszt és a zöld háromszög turistajelzés található, melyeken haladva könnyen be tudjuk barangolni a Széchenyi-hegy erdeit és rétjeit.

 

A Széchenyi-hegy könnyen elérhető a Gyermekvasúttal Hűvösvölgy felől, vagy akár a Fogaskerekűvel is.