×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Normafa Kardioösvény

Kardioösvény, tanösvény
Normafa Kardioösvény
Nehézség: Könnyű
Távolság: 3.5 km
Időtartam: 1.0 óra
520m 400m
Összesített szintemelkedés: 56 m
Nehézség: Közepes
Távolság: 4.0 km
Időtartam: 1.2 óra
520m 400m
Összesített szintemelkedés: 82 m
Nehézség: Nehéz
Távolság: 5.0 km
Időtartam: 1.5 óra
520m 400m
Összesített szintemelkedés: 99 m


Szeretettel köszöntjük a Szent Ferenc Kórház által létrehozott „Út az egészséghez” program Normafa Kardioösvényén. A tanösvény elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára készült, ugyanakkor egészséges résztvevőink számára is ajánljuk, betegségmegelőző céllal. A program megismertet a túrázókkal néhány alapvető egészségügyi mutatót és mérési módszert, valamint egyéni állapotfelmérést is lehetővé tesz.

Tanösvényünket SZÍV alakú túrajelzéssel láttuk el, melyet követve az alábbi túraútvonalak közül választhat, állóképessége függvényében:

Rövid túraútvonal: Normafától a Libegőig halad a sétányon oda-vissza. ~3,5km – kb 1 óra hosszú túra.

Közepes túraútvonal: két kitérővel szintén a Libegőig halad, majd a fordítóponttól a sétányon jön vissza. ~4 km – kb 1 óra 10 perc hosszú túra. 

Hosszú túraútvonal: a közepes túra útvonalán indul a két kitérővel, majd a János-hegyi kilátóig felmegy, és a sétányon tér vissza Normafára. ~4,6 km – kb 1 óra 30 perc hosszú túra.
 

Vezetett túrák:


A Normafai tanösvényen az egyéni részvétel mellett gyógytornászok, egészségügyi szakemberek által vezetett túrákhoz is lehet csatlakozni.

A vezetett túrákra jelentkezni az alábbi elérhetőségen lehet:

normafatanosveny@szentferenckorhaz.hu
CIKKEK:


- A Normafa Kardioösvény átadásáról készült cikket IDE KATTINTVA tudja elolvasni.
- Vezetett túrák az egészségért

 
Kattintson ide letölthető túraútvonalunkért!
Kattintson ide letölthető túralapunkért!

Helyszínek

Válasszon, hogy melyik információkat szeretné megjeleníteni a térképen!

Útvonalak

Pulzusmérő táblák Részletek

Látnivalók Részletek

Kapcsolódó hírek