×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Sífutás

Sífutás


A Normafán sok évtizedes hagyománya van a sífutásnak, nagyon sok egykori és jelenlegi sífutó olimpikon az Anna rét végében síházzal rendelkező és itt rendszeresen edzéseket tartó Vasas SC. Sífutó szakosztályának a tagja.
 

Jelenleg két helyszínen található kijelölt s#ífutó pálya a Normafa Park területén. A tradicionális útvonal a hegygerinctől délre a Jánoshegyi út és a Gyermekvasút közötti erdőben az úgynevezett „MHK Kör” nevű sífutó útvonal (tékrépen piros vonallal jelölt). A mintegy 5 km hosszú pálya legkönnyebben elérhető beszállási pontja a „Székely kapu mögött található, de elhalad a Libegő felső állomásának közelében is. Az „MHK Kör” jelenleg kezeletlen, de elegendő természetes hó esetén (kb. 20 cm)a 2017-ben vásárolt sífutó pálya készítő  eszközünkkel tervezzük a nyomfektetést és karbantartást.
 

 Az Anna-réttől északra, a Vasas Síház alatt található Szaniszló-réten van a gyakorló sífutópálya. Itt a réten közel vízszintes területen több sífutó iskola tartja oktatását, edzését. A füves és gyakorlatilag kőmentes területen már 10 cm hó vastagság esetén a kezdők számára párhuzamos „klasszikus” nyomokat, a rét külső részein pedig egy kb. 700 m hosszú gyakorló körpályát alakítunk ki a „klasszikus” és mellette a „korcsolyázó” stílusban sífutók számára.
 

A gyalogosokat kérjük, hogy ne tapossák össze a lefektetett nyomokat, inkább próbálják ki maguk is ezt a havas sportot!
 

Sífutó oktatás és felszerelés mindenki számára elérhető a Vasas SC síházában az Anna-rét mellett. 
A Vasas síház hétköznapokon 14:30 és 19 óra között van nyitva, míg hétvégén 9 és 14 óra között várja a sífutni vágyókat.

 

A kép 2018 február 15-én készült az MHK körön.
 

Kapcsolódó hírek és események