Események

2022 június 25.

Helytörténeti séták a Normafán

 

Találkozzunk Újra a Normafán!- INGYENES programlehetőség!


Az idén megújult Normafa Park Látogatóközpont ezúton invitálja minden kedves korábbi és leendő látogatóját, sportbarátot, természetjárót, időseket és fiatalokat, a Látogatóközpont megnyitásával egybekötött rendezvénysorozatára, INGYENES programjaira! A Helytörténeti túra leírását, időpontok alatti részben olvashatja.

HELYTÖRTÉNETI SÉTÁK A NORMAFÁN:

Indulás / Érkezés :
Normafa Park Látogatóközpont, 1121 Budapest, Eötvös út 48.  Térkép itt 
Jelentkezés és információ: +36204991111, talalkozzunk@normafapark.hu

Időpontok: 


Június 25., szombat
10:00-12:00 - Legendás Normafa
14:00-16:00 - Budapest tetején

Június 26., vasárnap
10:00-12:00 - Budapest tetején
14:00-16:00 - Legendás Normafa


LEÍRÁS:


Legendás Normafa és környéke

A sétánk során bemutatjuk a Normafa kevésbé ismert titkait, legendáit és a mendemondákat, melyek körül lengik a környéket. A túra során megtekintjük az egykori ÁVH villát és annak pincéit, ahol Rajk László is raboskodott és ahol jelenleg a Normafa Látogatóközpont működik. Megkeressük hol állt az eredeti Normafa, amely árnyékában fel olvasta Vörösmarty Mihály a „Csongor és Tünde” művét Deák Ferencnek, Bajzának és Toldynak. Megtudhatjuk, hogy mi köze a druidáknak, az 1848/49-es szabadságharcnak, vagy éppen Papp Lacinak a Normafához. Megtudhatjuk kik voltak azok a művészek, írók, festők akik előszeretettel jártak ide.
Megismerhetjük a Normafa híres sporttörténetét, az ország első síugró versenyének helyét, de az öttusa, bicikli, motor és különböző futó versenyek érdekes történeteit is.  Ellátogatunk az Anna-rétre, ahol a szánkózás szerelmesei több mint száz éve megfordulnak és ahol már a 1800-as évek elejétől állt egy kis kápolna. Ha időnk engedi megkeressük a főváros első Kossuth szobrát, ami annak állít emléket, hogy itt fogták el Kossuth Lajost 1837 májusában a Törvényhatósági Tudósítások miatt. 
Sétánk végeztével visszatérünk a Látogatóközpontba, majd mindenki vendégünk egy híres Normafa rétesre.

Séta hossza: ~ 2,5 km 
Séta időtartama: ~ 90-120 perc

 


Budapest tetején - Normafa és az Erzsébet-kilátó

A sétánk során bemutatjuk budai hegyek koronázatlan csúcsait és panorámáit. Sétánk kezdetén megtekintjük az egykori ÁVH villát és annak pincéit, ahol Rajk László is raboskodott és ahol jelenleg a Normafa Látogatóközpont működik, majd megkeressük az egykori Normafa helyét és megtudhatjuk a számtalan legendát, mely a nevéhez kapcsolódik. A csodálatos kilátásnak köszönhetően letekintünk a Fácán vendéglő egykori épületeire, ahol Kossuth, Petőfi és Barabás Miklós is előszeretettel fordult meg. 
Bemutatjuk a környékhez kapcsolódó számtalan sporttörténeti eseményt és az egykori vendéglátás nagy múltját is. Az Anna-rét mellett elhaladva megtekintjük a Libegő felsőállomását, ahol egykor a híres Jánoshegyi vendéglő állt, ahol megfordult többek között IV. Károly és felesége, Zita királyné, Trefort Ágoston, gr. Bethlen István, Wekerle Sándor, gróf Apponyi Albert, de még a walesi herceg is. A Libegőt elhagyva egészen a János-hegy csúcsáig, az Erzsébet-kilátóig megyünk, ahol számos érdekességet tudhatunk meg az építéséről és a rejtett kincseiről. A kilátóból páratlan kilátás nyílik egész Budapestre és környékére.
Megtudhatjuk, hogy kapcsolódik Trianonhoz a kilátó és azt is, hogy miért volt fontos a toronyőr ebédje. 
Sétánk végeztével visszatérünk a Normafa Látogatóközpontba, majd mindenki vendégünk egy híres Normafa rétesre.

Séta hossza: ~5,5 km 
Séta időtartama: ~ 120-150 percA PROGRAM AZ AKTÍV- ÉS ÖKOTURISZTIKAI FEJLESZTÉSI KÖZPONT TÁMOGATÁSÁVAL, A NORMAFA PARK INTÉZMÉNY SZERVEZÉSÉBEN VALÓSUL MEG.

 

Térkép

Válasszon, hogy melyik információkat szeretné megjeleníteni a térképen!

Helyszínek

További események

2022 június 26.
Találkozzunk újra a Normafán! - Ingyenes programok folyamatosan
Összes

Kapcsolódó látnivalók és kikapcsolódási lehetőségek