×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Hírek

2020 december 03.

Téli napok a Normafánál

A budapestiek számára a téli Normafa egyet jelent a síeléssel, szánkózással, így nem meglepő, hogy a nagy látogatottság havas hétvégi napokon megsokszorozódik. Röviden összefoglaljuk a hasznos információkat a balesetmentes és biztonságos szabadidő eltöltéséhez.
 

Téli sportolási lehetőségekről a következő oldalakon olvashat:

Síelés: Jelenleg sízésre leginkább a Kis-Norma sípályát ajánljuk, de gyakorlottak számára alkalmas még a Nagy-Norma és az előbbi pályák folytatásaként esetleg a Harangvölgy is. Ez utóbbi és az Egyetemi sípályák kiváló terep a sítúrázók számára. Részletekért kattints IDE

Szánkózás: Szánkózásra az Anna-rét domboldala alkalmas, mely kellően biztonságos erre a célra. A domboldal nem túl meredek, valamint van vízszintes kifutó része is, ami segíti a könnyebb lassulást, megállást a balesetek elkerülése érdekében. Részletekért kattints IDE.

Sífutás: Jelenleg két helyszínen található kijelölt sífutó pálya a Normafa Park területén. Részletekért kattints IDE.


Közlekedés:
 

Sajnos a parkolóhelyek száma gyakran hétköznapokon is kevés az ide látogatók számára, hétvégi napokon gyakran már 10 órakor teli parkolók várják a Normafára érkezőket. Javasoljuk, hogy aki csak teheti, közösségi közlekedéssel jöjjön fel a Normafára. Így a bosszantó és gyakran sokáig tartó parkolóhely keresést, illetve csúcsidőszakokban a terület teljes megtelte után a hegyre vezető útról való rendőrségi visszafordítást is elkerülheti. Aki mégis gépkocsival érkezik, kérjük, csak a szabályos parkolóhelyeket használja! A Rendőrség, Közterület-felügyelet, illeteve a Természetvédelmi őrök szigorúan bírságolják a forgalmat feltartókat, természetet károsítókat.

Közvetlenül a Normafára közlekedő buszok:

- Hétköznap: A 21 és 21A jelzésű buszok a Széll Kálmán tér felől kb. 5 percenként indulnak, a menetidő mindössze 19 perc.
- Hétvégén: A 21 és 21A jelzésű buszokon kívül a 212-es busz is a Normafáig közlekedik a Boráros tér felől kb. 9 és 16 óra között, a teljes menetidő 37 perc.

További közlekedési lehetőségekről IDE kattintva olvashat.Balesetek:

A legtöbb baleset sajnos a sípályák nem megfelelő használatából adódik. Kérjük, hogy szánkóval ne menjenek a sípályára, mert a lefelé egyre meredekebbé váló lejtőn a biztonságos megállás csaknem lehetetlen. A szánkózók veszélyeztetik a síelőket is, mely baleset esetén teljes felelősségel tartoznak. Kérjük, szánkózásra az Anna-rét környékén lévő biztonságos szánkópályákat használják.

A havas hétvégi napokon elsősegélynyújtó szolgálatot biztosítunk, melyet a Kis-Norma sípálya tetején lévő elsősegélynyújtó faházban, vagy a Normafa Park ügyeleti +36204991111 telefonszámán lehet elérni a nappali órákban. Az elsősegélynyújtó ügyeletet a Küzép-Budai Önkéntes Polgári Védelem és a Normafa Park közösen látja el. A nehezen megközelíthető, vagy az úttól távolabbi sérületeket hordágyon tudjuk a mentőautóhoz szállítani.

A havas hétvégi napokon segítségünkre van a Természet- és Környezetvédelmi Polgári Védelmi Egyesület is.
 


 

További aktualitások

Közérdekű 2021 január 21.
Az első havas hétvége a Normafán
Közérdekű 2020 december 04.
Kirándulóhelyek Budapest környékén
Közérdekű 2020 december 03.
Ónos eső esik a Normafán
Összes

Kapcsolódó látnivalók és kikapcsolódási lehetőségek