×

Tisztelt Hegyvidéki Polgár!

Amint arról korábban már többször is adtunk tájékoztatást, a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.
A Konkoly-Thege út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik, így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, amely nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege úton (amelyet követ majd a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása, és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja).

Az új útpálya üzembe helyezésével egyidőben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és az Eötvös út közötti szakasza építkezés miatt lezárásra kerül, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások lesznek:

  • Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, és a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.
  • A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégente a 212 jelű autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglevő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

Köszönjük megértését.
Hegyvidéki Önkormányzat

Rendben, bezár

Hírek

2018 szeptember 19.

Kardioösvény nyílt a Normafán

A Szent Ferenc Kórház és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésével kardióösvényt alakítottak ki a Normafán.


„A hosszú élet titka nem csak a genetikára vagy a szerencsére vezethető vissza, legalább ennyire fontos a rendszeres testmozgás. Ezért érdemes a sportolást fiatalon elkezdeni, hogy idős korunkban is megőrizhessük aktivitásunkat” – mondta Gulyás Gergely, a Hegyvidék országgyűlési képviselője a Normafán kialakított kardióösvény avatásán. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért rá, hogy korosztálytól függetlenül sokan látogatják a Normafát, aminek megújításába az önkormányzat egy helyi népszavazással megerősített programmal fogott bele három évvel ezelőtt, a kormány pedig folyamatosan biztosítja a szükséges forrásokat.


Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a hegygerinc sétaútjainak rendbetételével, a Jánoshegyi út átépítésével és az intelligens világítással ellátott futóút kialakításával, az Anna-réti és a Libegő felső végállomásánál lévő játszóterek felújításával, a hosszú éveken át üresen álló, elhanyagolt állapotú Hotel Olimpia elbontásával, továbbá a Normafa alsó „kapujaként” a hajdani zugligeti lóvasút állomásépületének műemléki rekonstrukciójával már vannak látványos eredményei a 2015-ben elindított önkormányzati programnak.

A program keretében jelenleg is zajlik a Zugligetben az egykori Fácán vendéglő épületének iskolai célú átalakítása és bővítése, emellett megkezdődött a Normafa fogadóközpontjának kialakítása az Eötvös út 48. szám alatti villaépület felújításával, illetve egy új épület létrehozásával. Rövidesen indul az Eötvös út új szakaszának építése a Távcső utcával párhuzamosan, valamint a síház melletti parkoló áthelyezése a Konkoly-Thege Miklós út zsákutcává váló felső szakaszára, hogy a Normafa páratlan panorámájú, központi területét visszaadhassák a kirándulóknak.
 


„Rengeteget lehet hallani a betegségek szűrésének, megelőzésének fontosságáról, mi ennek érdekében tettünk egy újabb lépést” – jelentette ki a polgármester a legújabb fejlesztés, a kardióösvény átadása alkalmából. Megemlítette, hogy az egészségmegőrzést szolgáló túraútvonalak kijelölésének ötlete a Szent Ferenc Kórház munkatársaitól származik, akiknek kezdeményezését örömmel támogatták.

„A statisztikák alapján a hazai kórházakban nem következik be több szívinfarktusos haláleset, mint Európa más részein, mert a betegek ugyanazt az ellátást kapják. Sokkal rosszabb viszont a túlélési arány a kórházi beavatkozás utáni időszakban, az infarktust követő első évben ugyanis minden negyedik ember meghal Magyarországon. Ezért dolgoztuk ki a mozgásprogramunkat” – ismertette a kezdeményezés hátterét Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója.
 


Az intézmény vezetője elmondta, hogy az első kardióösvény a Széher úti kórházuk szomszédságában, a Hárshegyen készült el, ennek tapasztalatai alapján javasolták, hogy a város legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Normafán is hozzanak létre egy túraútvonalat. Ezek az információs táblákkal ellátott utak elsősorban a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők számára, valamint cukorbetegeknek nyújtanak segítséget, de egészségeseknek is ajánlják betegségmegelőzés és állapotfelmérés céljából.
 


A Normafa Kardióösvényt – amire Beer Miklós váci megyéspüspök, a Szent Ferenc Kórház Alapítványának kuratóriumi elnöke adta áldását – az avatóbeszédek után, egy vezetett séta keretében nyomban ki is próbálták az ünnepség résztvevői. A tervek szerint a későbbiekben is lesznek gyógytornászok, egészségügyi szakemberek által vezetett túrák, ezekre a normafatanosveny@szentferenckorhaz.hu e-mail címen várják az érdeklődők jelentkezését.
 


Az új kardióösvény természetesen egyénileg is használható. Mindenki a kondíciójától függően döntheti el, hogy a rövid, 3,5 kilométeres, a közepes, 4 kilométeres, vagy a hosszabb, 5 kilométeres útvonalat járja be – ez utóbbi a Normafánál lévő síházat köti össze a János-hegy csúcsával. A teljes útvonalon összesen négy pihenőhelyet alakítottak ki, ahol az információs táblák iránymutatásait követve megmérhetjük a pulzusunkat. A mérés történhet manuálisan, vagy pulzusmérő órával, amit a Normafa fogadóközpontjának elkészültéig a síház mögötti Rétes Büfénél lehet majd kölcsönözni.
 


A pulzusértékeinket feljegyezhetjük a kiindulópontról elvehető túralapra, amit aztán a kör végén bedobhatunk egy zárt gyűjtőládába. Az adatokat a Szent Ferenc Kórházban értékelik ki: amennyiben egészségi kockázatot észlelnek, a megadott elérhetőségeinken felveszik velünk a kapcsolatot, hogy orvosi vizsgálatot javasoljanak.
  

(Forrás: hegyvidek.hu)
 

A Normafa Karidoösvényről bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

További aktualitások

Közérdekű 2021 január 21.
Az első havas hétvége a Normafán
Közérdekű 2020 december 04.
Kirándulóhelyek Budapest környékén
Közérdekű 2020 december 03.
Téli napok a Normafánál
Összes

Kapcsolódó látnivalók és kikapcsolódási lehetőségek